< TWTxT TrueWomance

Förändring kan börja med en fralla

Förändring kan börja med en fralla

Den första kvinnliga ordföranden i Stockholms Bagare och Konditorer heter Heléne Johansson. Hon är även kvinnan bakom Brunkebergs bageri som har blivit synonymt med kvalitet och njutning, i både bröd- och sötsaksbak och trivsel för alla stamgäster. Den ständigt ökande skaran kunder får snart ännu ett “Brunkan” att vallfärda till, i Alvik. True Womance Andrea Berglund har träffat Heléne i ett samtal om inspiration, bakning, städning och vad som är viktigt i livet.

När jag öppnar dörren till Dalagatan 9 en grå förmiddag i februari slår doften av nybakat som vanligt emot mig. Jag är här för att intervjua den självlärda bagaren, ägaren och grundaren av Brunkebergs Bageri, Heléne Johansson. I år öppnar hon sitt tredje ”Brunkan”, den här gången i Alvik. Med i det nya konditioriprojektet är den mångåriga medarbetaren och bagaren Rezene Berhane och Helénes make.  Att sitta stilla och bli intervjuad är inget för Heléne Johansson. Hon breder kvickt ut ett par bakplåtspapper på bageriets stora bakbord och på dem blir jag placerad medan hon själv börjar sätta en smördeg. Utifrån eget recept, förstås.

Uppifrån bakbordet börjar jag med de lite mer komplicerade frågorna, som hur det är att vara kvinna i den här branschen?

– I början var det många män som skrattade åt mig, en outbildad rookie som skulle starta eget. Efter 11 år i branschen är det annorlunda. Idag är jag bland annat ordförande i Stockholms Bagare och Konditorier.

Vi pratar vidare om könsskillnader. Det finns en oro för att bagaryrket börjat domineras av kvinnor, berättar Heléne. Argument om att kvinnor inte är lika fysiskt starka och att de föder barn förekommer.

– Det var svårt att hitta bra personal i början. Med de regler som finns idag så är det inte lätt för en kvinnlig egenföretagare. När jag själv var gravid tvingades vi stänga i tre månader och jag gav personalen lön ur egen ficka. Under den perioden kunde jag inte komma undan känslan av att det var orättvist, men min moster – som säkert är feminist – påminde mig om att det faktiskt inte är en rättighet att bli mamma, utan att vi väljer det. Det hjälpte mig personligen att tänka så.
– Men ur ett samhällsperspektiv på könsskillnader och egenföretagande så tycker jag att regeringen borde tänka på hur de skulle kunna underlätta för oss kvinnliga entreprenörer under graviditet och småbarnstiden.

Brunkebergs Bageri är en kvinnodominerad arbetsplats. Hur ser du på det? Heléne förklarar medan hon arbetar på med degen.

– I början var det få killar som sökte jobb hos mig och det finns vissa fördelar med att anställa män. De är ofta tränade till att vara tydligare med vad de vill och har därför lättare att kommunicera tack vare det. I början var det svårare att rekrytera killar men nu när jag är så etablerad så det har förändrats. Men kvinnorna är fortfarande i klar majoritet.

– Dynamiken kan skifta om jag anställer en tjej eller en kille. Vi har många tjejer anställda här och de är mer noggranna med hygien och att hålla rent och snyggt än killarna. De ser oftare vikten av att alltid lämna en kund nöjd.

Hur kommer det sig att du själv blev bagare?
– När jag var yngre arbetade jag som reseledare och försäljare efter att ha hoppat av mina juriststudier. Jag ville flytta berg, men det gick inte på juristutbildningen, inte för mig i alla fall. Sedan blev jag headhuntad till IT-branschen och var med och startade upp alltomstockholm.se och letsbuyit.com. Efter en tid som VD för ett riskkapitalbolag blev jag affärsutvecklare på passagen.se. Där hade styrelsen en idé om att vi skulle träna klättring för att tillsammans bestiga Kebnekaise från baksidan. Väl där misslyckades vi och under den perioden började fråga mig vad det var jag verkligen höll på med. Min lön var oskäligt hög för det arbete jag utförde och jag trivdes inte med jobbet heller. Jag var då 35 år och tog mig ett halvår att komma fram till vad jag ville göra istället. Varje morgon tog jag en powerwalk och under promenaderna besökte jag olika bagerier och köpte alltid en fralla. Det var då det slog mig, jag ska bli bagare!

Efter praktik på ett bageri i Skåne så renoverade Heléne Johansson 2002 själv upp ett bageri på Regeringsgatan. Heléne vittnar om en hård period av mycket slit och gråt under de 90 timmar långa arbetsveckorna.

– Nu är det ett paradis i jämförelse, säger Heléne.

Brunkebergs Bageri har vuxit organiskt och med mycket hjälp av kollegan Rezene öppnar de snart butik och bageri i Alvik.

– Mamma kan inte vänta tills det att vi öppnar, inflikar Isabella Lundh, en av kollegorna.

Bella, som hon känd som för alla Brunkans stammisar, har varit anställd på Dalagatan i två år och blivit en frontfigur för Brunkan på Dalagatan.Om Rezene säger Heléne att de är som ett gammalt gift par och att det sa klick när de träffades första gången.

Jag hade aldrig klarat mig så här bra utan mina anställda

– Jag hade aldrig klarat mig så här bra utan mina anställda, fortsätter Heléne. De är en självklar del av framgången och jag försöker se till att alla är med på allt som händer och att de förstår hur företaget i sin helhet fungerar så vi får gemensamma mål.

Hon har lagt över mycket av ansvaret på kollegorna Isabella och Rezene.
– Min roll nu är mer att vara som en engagerad mormor, skrattar Heléne Johansson.

Hur ser en dag i en bagares liv ut, hur ser din dag ut?
– Vi har alltid en bagare som börjar väldigt tidigt, som kommer in och bakar av de degar som blivit satta dagen innan. De har jäst i vår jäsugn i 24 timmar. Sedan går resten av dagen ut på att förebereda för nästa dag. Vi roddar helt enkelt för varandra. Fyller i butiken och städar. En stor del av att vara bagare är att städa, berättar Heléne.

– Som ägare så är det sedan hela den biten som ska tas hand om, fakturera, betala fakturor, rekrytera personal, utveckla stället, se till att vi bara producerar av högsta kvalitet.

Hur orkar du hålla detta tempo, vart får du din inspiration?
– Inspirationen får jag av det jag gör och att när jag är ute och reser besöka andra bagerier och caféer.

– Jag älskar det jag gör. Intresset får mig att orka. Plus att jag är lite av en tävlingsmänniska, jag vill uppnå perfektion. Jag bakar sällan samma sak på samma sätt två gånger, utan provar nytt. Eftersom jag är självlärd så gör jag saker på ett annat sätt.

Vad av alla godsaker du bakar gillar du bäst?
– Jag är lite tråkig, jag gillar verkligen vitt bröd med ost, skrattar Heléne, men tillägger sedan att hon älskar bakverk som semlor, grädde och mat.

– Skulle jag börja om igen, skulle jag nog starta restaurang.

En utsaga som i True Womance öron låter som ett löfte.

[envira-gallery id=”259″]