< TWTxT TrueWomance

Vin, inspiration och tävlande män

Vin, inspiration och tävlande män

Anna Vasseur är diplomerad sommelier och har arbetat i krogbranschen sedan hon var 17 år. Inom matområdet har hon varit med om det mesta, från McDonalds, ”Det var en väldigt bra skola”, till stjärnkrogar som MoonCake, Gässlingen, Bon Lloc, Guldkanten och Per Lei. Det var på den förstnämnda som vinintresset på allvar tog fart och Anna Vasseur utbildade sig till sommelier på Restaurangakademin.

Att vara sommelier är mer än ett intresse, det är en livsstil

– Att vara sommelier är mer än ett intresse, det är en livsstil, berättar Anna Vasseur när vi träffas på hennes nuvarande arbetsplats, restaurang Tranan vid Odenplan i Stockholm. Jag lägger ner mycket tid, pengar och energi på att utvecklas och reser året runt till olika vingårdar.

– Mest inspirerande nuförtiden är hållbara produktionsmetoder, hög kvalitet och, kanske framförallt, människorna. De som arbetar med vinerna, odlar, ger vinet en historia, det är grunden till allt. Utan historia är det ett dött vin för mig, jag vill ha en tydlig avsändare. Vin är inte business, inte från början i alla fall.

Det låter ju fantastiskt, varför serverar inte alla krogar den här sortens viner nuförtiden?

– På fler och fler gårdar runt om i Europa har det vuxit upp en gräsrotsrörelse, en motståndsrörelse med vinodlare som producerar det som kommit att kallas Naturliga Viner, Natural Wines på engelska, berättar Anna engagerat. De här vintillverkarna går steget längre än ekologiska och biodynamiska viner och försöker eliminera alla kemikalier och pesticider från produktionens alla led. Sedan ungefär fyra år tillbaks har det i vinvärlden i Sverige blossat upp en diskussion om dessa viners kvalité och smak. En diskussion med mycket inlevelse och polarisering av framförallt, väletablerade medelålders män som motarbetar de nya produktionsmetoderna med miljö- och annat medvetet tänkande. Vissa har till och med gått ut och sagt att de restauranger som serverar dessa viner förtjänar att gå i konkurs.

– Jag ser inga problem med att åsikterna delar sig om vinernas smak, vin är ju i slutändan en smaksak, men att det har kommit att bli en sån hatisk debatt är trist. Jag kan inte förstå detta hat, det är inte ett krig det handlar om, utan vin, något som ska njutas och älskas.

Vi kommer in på hur villkoren ser ut för män respektive kvinnor i branschen och Anna ser att restaurangvärlden överlag är jämt fördelad mellan könen, dock har männen ofta positioner med mer makt, så som ägare och Food and Beverage Manager.

– Det är mer machokultur i sommelierbranschen än i restaurangvärlden i stort, det finns killar som inte räknar med tjejerna, inte tar oss på lika stort allvar som männen. Fast forskning visar att kvinnor har flera doft- och smakreceptorer än män, vilket borde ge oss bättre förutsättningar att bli sommelier.

Ett tydligt exempel där könsuppdelningen syns är i tävlingssammanhang där det finns en överrepresentation av män. Det anordnas tävlingar för sommelier, något Anna aldrig riktigt förstått poängen med.

– Män har ett större behov av att mäta sig med andra och tävla än vad kvinnor har. Jag har inget behov av att mäta längden på kuken med någon annan, om du förstår vad jag menar.

Även när det kommer till frågan om familj verkar skillnaden i könsroller göra sig påmind.

– När en kvinna börjar bli så pass erfaren som det krävs för att delta i tävlingar eller göra ett namn för sig, så har de nått en ålder där många vill skaffa barn. Och som kvinnan i familjen så faller det oftast på henne att vara hemma.

Anna önskar att tjejerna i branschen skulle hålla ihop mer och hålla varandra om ryggen, så som männen kan vara väldigt bra på.

var inte rädd att dela med dig av din kunskap!

– Många tjejer tror att de måste konkurrera ut varandra, men det är snarare tvärtom. Stötta varandra, vi har bara saker att vinna på det och var inte rädd att dela med dig av din kunskap!

Sedan fem år tillbaka arbetar Anna Vasseur på Tranan vid Odenplan i Stockholm och gillar att det är en krog med stor genomströmning av människor, fart och fläkt och stor möjlighet att påverka. Hon blev anställd för sina kunskaper i vin, då ägaren såg behovet av en bra vinlista och nu utbildar hon personalen och försöker inspirera dem att inspirera Tranans gäster.

– Att inspirera andra är en av fördelarna att jobba på Tranan, det kommer så många olika människor och det är så roligt när gästerna frågar och tar till sig det jag berättar. Det händer att de kommer tillbaks efter semestern och berättar att de varit på en vingård som jag tipsat om.

När jag frågar vad jag som lekman kan göra för att fördjupa mitt vinintresse så säger Anna att jag ska,

– Gå till en krog som har en ordentlig vinlista och sedan fråga personalen. De tycker antagligen endast att det är roligt. Våga ställa frågor och berätta vad du gillar. Hittar du något som faller dig i smaken kan du alltid fråga om vem som är importör och sedan se om det går att beställa från Systembolaget. Annars ring importören, de har ofta säljare som är inriktade på privatpersoner och via dem kan du få jättebra viner för under 200 kr per flaska.

Vi träffas en eftermiddag i början av december och jag blir nyfiken på Anna skulle vilja äta och dricka den kvällen om hon fick välja fritt?

– Det är säsong på vit tryffel från Alba och det skulle smaka gott med parmesan och hemmagjord pasta. Till det vill jag dricka en gammal Barolo. Jag skulle även kunna tänka mig en rätt av kalvbräss med vin från Loire, nästan vilket vin som helst därifrån.

För den som vill veta mer om naturliga viner kan läsa mer på www.morethanorganic.com

Foto: Amy Schöning