< TWTxT TrueWomance

Mandarinerna gör bakelsen

Mandarinerna gör bakelsen

En halv trappa ner på Torsgatan 75 i Stockholm har Haga Tårtcompani och Bageri just öppnat. Efter bara några veckor har de redan fått utmärkelsen Vasastans bästa semlor. Ingen som har smakat Oscar Måleviks läckerheter sedan förut kan vara förvånad.
True Womance Andrea Berglund möter dem ett par dagar efter Fettisdagen och undrar nyfiket hur många semlor det egentligen blev?

– 1200 semlor gjorde vi. Vi var inte beredda på artikeln men blev så klart väldigt glada. Anstormningen blev så stor att vi blev tvungna att ta hjälp av extrapersonal i tisdags och min man som aldrig stått i en kassa fick också rycka in, säger Oskar Målevik.

– Ja, den dagen hann varken du eller jag äta lunch, skrattar Anna Cardelius från kassan där hon tar emot en kund.

Anna och Oscar har startat Haga Tårtcompani och Bageri tillsammans.Vi slår oss ner för en pratstund men eftersom det bara är de två som jobbar här så turas de om att avbryta samtalet för att ta hand om de kunder som hela tiden strömmar in.

Kollegorna och kompanjonerna träffades när de båda arbetade på Friends of Adam. Oscar är bagare och Anna är i grunden kostvetare, men har även arbetat med produktutveckling, sälj och marknadsföring. Att starta eget ihop pratade de om i ett och ett halvt år innan öppningen av Haga Tårtcompani och Bageri. 

Hur är det att starta eget med sin vän?
– Det är som att gifta sig, att starta eget, säger Oscar, och de anställda blir barnen. Vi har delad ekonomi och kommunikationen är kanske det viktigaste av allt för att få det att fungera.

Det är som att gifta sig, att starta eget, säger Oscar, och de anställda blir barnen.

– Ja, det är jätteviktigt att diskutera allt och verkligen se till att båda vill samma sak, säger Anna.

Efter att ha letat lokal i lite över ett halvår hittade de till slut den tidigare fotostudio där vi nu sitter. Transformationen av lokalen är svår att föreställa sig nu, den är helt förändrad, berättar de. Det var Oscar som såg potentialen trots igenbommade fönster och en helt annan stämning då. Men det dröjde inte länge innan Anna var ombord och arbetet med att få lokalen i ordning började. De planerade, målade, sydde kuddar själva, gjort lampskärmar och Annas man hjälpte till med möblerna. De känner sig redan etablerade, trots att området fortfarande inte är vad det kommer att bli.

– Det här kommer att vara city om tio år. Fler och fler företag flyttar till lokaler i närheten. Det vet vi bland annat eftersom vi har blivit anlitade att skicka välkomsttårtor till de nyinflyttade från de redan etablerade företagen, berättar Oscar småskrattande.

Kan ni berätta lite mer om vad er vision var när ni började?
– Vi hade pratat om flera olika typer av koncept innan vi hittade lokalen. Bakverk och tårtor skulle stå i fokus ännu mer från början men när vi hittade den här lokalen så blev förutsättningarna annorlunda. Vi erbjuder mycket mer än vad vi tänkte från början, säger Anna.
Vi har alltid velat fokusera på kvalité och ha en öppen produktion så kunderna kan se in i bageriet och se när Oscar gör till exempel kundens semla. Då får de en större förståelse för hantverket, fortsätter hon. Och kunderna frågar också mer och det gillar vi!

– Det är viktigt för oss båda att vi ha roligt, fortsätter Anna. Ibland känns det som att jag leker affär när jag står i kassan, jag tänker på min mammas farmor som själv drev en lanthandel i Småland. På den tiden var det annorlunda för en kvinna att ha eget.

Var hittar ni inspiration?
– Kunderna, säger Oscar med eftertryck. Jag är gärna i butiken och pratar med dem och får feedback och även om den är negativ så är det roligt med själva mötet. Det är som en ego-boost! Jag har alltid älskat mitt jobb, men nu när jag driver företaget själv så är det en ny nivå av energi.

Jag har alltid älskat mitt jobb, men nu när jag driver företaget själv så är det en ny nivå av energi.

– Jag gillar att jag kan påverka allt från förpackningar, lokalen till vår ekonomi. Ja, till och med ekonomin blir rolig att jobba med, säger Anna med ett leende.

– Vi ser gärna att all vår personal ska kunna stå i kassan likväl som bakom bakbordet, det tror vi är inspirerande för kunden, att hon/han alltid har kunnig personal att fråga. Det är klart att det inte alltid går, men vi försöker, säger Anna.

– Det är viktigt att förankra stället nu i början och då måste vi vara här och göra mycket själva, inflikar Oscar. Vi är ytterst ansvariga.

De berättar om de långa dagarna både innan öppningen och nu efter. De letar personal, både bagare, konditor och butikspersonal, men har ännu inte hittat rätt personer. Anna berättar att hennes man har börjat lessna lite på hennes långa dagar, men Oskar inflikar att han också startat eget, så han vet hur det är.

Så vi kommer osökt in på frågan om jämställdhet.

Hur ser det ut i era branscher?
– I livsmedelsbranschen, där jag kommer ifrån, är det rätt jämställt mellan könen, berättar Anna. Men du har sett lite annat Oscar?

– Ja, det är både och, men på utbildningarna behöver det hända mycket. Det finns till att börja med väldigt få eftergymnasiala utbildningar, endast två som tar in 20 platser var. Annars är det i gymnasiet man ska välja och då är det till en början många tjejer som börjar. De är oftast intresserade av konditoribiten och när de väl kommer ut i praktik så är de inte alls beredda på hur tungt och svettigt det verkligen är att vara bagare, så många slutar och då blir det mest killar kvar.
Jag har jobbat en del med kockar också och där är det en majoritet av män. Det är en rätt grabbig arbetsmiljö. Vad jag sett på chefssidan i bageribranschen så är det dock rätt lika mellan könen, avslutar Oscar.

Vad är det bästa ni själva vet i bakväg?
– Jag gillar mest klassikerna, säger Anna, kanelbullar och prinsesstårta.

– Budapestbakelse är min favorit, säger Oscar.

– Men varför har vi inte det i butiken? Det måste vi ju ha, kanske vi kan byta ut mandarinerna ovanpå bara till något roligare?

– Fast det är ju mandarinerna som gör bakelsen, invänder Oscar.

Det är tydligt att radarparet Oscar och Anna kommer att leverera traditionell kvalitet och nyskapande innovation – Stockholms bageri- och dessertintresserade har fått en ny plats för njutning och inspiration!

[envira-gallery id=”275″]